- juli 14, 2022
We mogen toegeven dat je door het ruime aanbod van merken en panelen niet meer weet welke je moet kiezen. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van panelen voor uw installatie. Niet alleen is de prijs belangrijk. Een zonnepanelen merk biedt tussen de 10 tot 15 jaar productgarantie. Bij sommige merken kan dit oplopen tot 25 jaar en hebben ze dan een rendement tussen de 16% en 22%. Dit is afhankelijk van de grote van de installatie.
De merken zijn verdeeld in een Tier systeem. Dit bestaat uit 3 categorieën: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Tier 1: dit zijn de meest bekende en betrouwbaarste merken. Slecht 2% van de merken op onze markt bestaan uit Tier 1 panelen. Panelen uit deze categorie zijn al snel iets duurder dan andere panelen (tussen de 10% tot 30%) Enkele Tier 1 panelen zijn Bauer Solar, Belinus (Belgische makelij), REC Solar en Jinko Solar. Tier 2: dit zijn iets jongere merken die nog niet voldoen om Tier 1 te kunnen zijn maar die dit wel kunnen worden. Op onze markt werken er momenteel 8% met deze merken. Tier 3: dit zijn merken die nog maar net bestaan en zich enkel richten op het produceren van manuele panelen.
Zonnepanelen brengen minder op wanneer het 30 graden is dan wanneer het 15 graden is. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in % per Pmax. Ze hebben een output warranty van 25 jaar tot 80 à 85 % (naargelang welk merk het is). Denk hierbij ook aan de degradatie. Degradatie is de jaarlijkse vermindering van de opbrengst van de panelen.
Zonnepanelen hebben nu momenteel een levensduur van ongeveer 40 jaar. (denk hierbij ook aan de degradatie)
Een omvormer heeft een mppt 'Max Power Point Tracker'. Deze zal monitoren hoeveel zonlicht er op de panelen valt en zodanig bijsturen om het max aan vermogen uit de panelen te halen. Deze gelijkstroom wordt dan omgezet in wisselstroom voor de woning.
Dit zijn de 6 grootste energievreters: De verwarming, koelkast, vriezer, de vaatwasser, wasmachine, droogkast en het sluimerverbruik! Dit is heel belangrijk, hier moeten we op alle mogelijke manieren op kunnen besparen.
Thuisbatterijen worden steeds populairder bij wie minder afhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen gebruikt u ongeveer 30 % rechtstreekst van de opgewekte energie. Batterijen verhogen die tot wel 80%. (afhankelijk van uw verwarmingsmethode) 20 % heeft U nog altijd nodig van het elektriciteitsnet. Kostprijs is tussen de 4000 tot 10000 euro naargelang de levenssituatie.
Dankzij een digitale meter heb je ook een beter zicht op uw energiekost. De meter toont namelijk steeds de exacte hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt. De gegevens worden ook automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Is ook heel belangrijk voor de injectie van uw zonnepanelen. Indien u nog een meter heeft die nog niet alles kan bijhouden heeft u zeker een ander nodig.
Indien dat u meer opwekt dan dat u nodig heeft, kunt u stroom terug leveren aan het net. Daarvoor krijgt men een injectietarief (naargelang bij welke leverancier u zit). Dit gebeurt doormiddel van de digitale meter die alles bijhoudt (injectie en ook de afname).
Het onderhoud op zich is niet zo moeilijk, maar wel heel noodzakelijk. Na verloop van tijd zet er zich een dun laagje vuil op de panelen af. Door de vervuiling veroorzaakt door stof, zand, hagel en vogeluitwerpselen. Het rendement kan ongeveer tot 2 à 3% dalen, een schoonmaakbeurt is dan ook zeker aan te raden.
Duurzame energie is nog nooit zo hip geweest als nu. Het is op een manier je energie opwekken met een bijkomend voordeel voor de portemonnee, ook is het een manier om onafhankelijk te zijn van het energienet. Dan nog eens met de combinatie met de batterij ben je bijna volledig vrij van ons net en kunnen de stroomuitvallen je weinig doen!
Gebruik ons formulier om uw kosten te bereken en krijg onmiddelijk een prijs!
Bereken uw prijs