- juli 14, 2022
Gebruik ons formulier om uw kosten te bereken en krijg onmiddelijk een prijs!
Bereken uw prijsVoor dat u besluit zonnepanelen te nemen, is het geen slecht idee om u eens te verdiepen in het zijn en doen van zonnepanelen? Elke uur wordt de aarde geraakt door meer energie van de zon dan dat de hele wereld kan opnemen in een jaar. Zonnepaneel systemen voor huizen zijn verhoogt in populariteit en verminderd in prijs. Veel huiseigenaars ontdekken de voordelen van zonne-energie en u zal wel al gezien hebben dat er overal rondom u, zelf in u eigen buurt, zonnepaneel systemen geplaatst worden. Als u benieuwd bent en meer wil leren, zal dat waarschijnlijk een beetje overweldigend zijn. u vraagt zich waarschijnlijk af hoeveel het kost en zal ik geld besparen op mijn elektriciteitsrekening? Laten we starten bij het begin, zodat u een goede basis van kennis krijgt en de meest informatieve beslissing kan nemen voor een zonnepaneel systeem voor jouw huis.
Een zonnepaneel of een fotovoltaïsch paneel is een paneel gemaakt uit zonnecellen. Zonnecellen zijn een essentieel component waarbij licht omgezet wordt in elektrische energie en die bestaan uit crystalline silicon. Elk zonnepaneel bevat grofweg tussen 32 en 96 zonnecellen. Afhankelijk van hoe de zonnecellen zijn gemaakt wordt er een categorie gemaakt tussen polykristallijne , monokristallijne of dunne film. De eerste twee categorieën zijn het meest voorkomend. De dunne folie wordt gemaakt van amorfe silicium. Los van de typische zonnepanelen zijn er ook andere types van producten die kunnen gebruikt worden voor huishoudelijke applicaties. Zonder frames bv. geïntegreerd in het dak zelf.
Zonnecellen produceren elektriciteit door het omzetten van de gigantische zonne-energie die de aarde dagelijks ontvangt in de vorm van zonlicht en meer specifiek in de vorm van photons. Meest typische commerciële systemen zetten zonlicht om in elektrische energie op een gemiddelde efficiëntie van 5 tot 21%. Als we zonlicht zouden kunnen opbreken in de kleinst mogelijke deeltjes dan zouden we photons krijgen.( dit zijn dus de kleinst mogelijke deeltjes van de zon die we ontvangen)
eerst en vooral hebben de bovenste laag van zonnecellen een anti-reflecterende coating die helpt bij het verwerven van zoveel mogelijk licht. Er direct onder, hebben we de hoofd laag van zonnecellen. Is eigenlijk een sandwich van 2 silicone lagen, 2 lagen die speciaal behandeld zijn. Zodat de bovenste laag een surplus heeft aan elektronen, terwijl de onderste laag een tekort heeft aan elektronen. En wat nodig is om dat beetje tekort van elektronen van de onderste naar de bovenste laag te krijgen is een beetje extra energie! En die energie wordt voorzien door de fotonen , wanneer het zonlicht de zonnecellen raakt. Dus wanneer de zonnepanelen worden blootgesteld aan licht wordt er elektriciteit aangemaakt.
DUS: hoe meer zonlicht het paneel raakt, hoe meer elektriciteit er wordt geproduceerd. dat betekend als het een bewolkte, regenachtig of sneeuwachtige dag is , dus wanneer het zonlicht wordt gereduceerd, MAAR blijven de zonnepanelen elektriciteit produceren, maar het is gelimiteerd vergeleken met een zonnige dag. Zonnepanelen produceren dus GEEN ELEKTRICITEIT tijdens de nacht. Maar je kan wel overschot aan energie opslaan tijdens de dag door een grote batterij. Het is altijd best om zonnepanelen te plaatsen op een plaats waar een voldoende zonlicht is en een minimum aan obstructies zoals bomen of aangrenzende huizen.
Momenteel krijgt men een investeringspremie van de netbeheerder voor zonnepanelen:Premie zonnepanelen Fluvius halveert De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer). Vanaf 1 januari 2023 zal de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro (dus bij ingebruikname/keuring vanaf 1 jan 2023).
Wij bij Go Green doen onze job graag en dat voel je !
Zonnepanelen hebben nu momenteel een levensduur van ongeveer 40 jaar. (denk hierbij ook aan de degradatie)
We mogen toegeven dat je door het ruime aanbod van merken en panelen niet meer weet welke je moet kiezen. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van panelen voor uw installatie. Niet alleen is de prijs belangrijk. Een zonnepanelen merk biedt tussen de 10 tot 15 jaar productgarantie. Bij sommige merken kan dit oplopen tot 25 jaar en hebben ze dan een rendement tussen de 16% en 22%. Dit is afhankelijk van de grote van de installatie.
De merken zijn verdeeld in een Tier systeem. Dit bestaat uit 3 categorieën: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Tier 1: dit zijn de meest bekende en betrouwbaarste merken. Slecht 2% van de merken op onze markt bestaan uit Tier 1 panelen. Panelen uit deze categorie zijn al snel iets duurder dan andere panelen (tussen de 10% tot 30%) Enkele Tier 1 panelen zijn Bauer Solar, Belinus (Belgische makelij), REC Solar en Jinko Solar. Tier 2: dit zijn iets jongere merken die nog niet voldoen om Tier 1 te kunnen zijn maar die dit wel kunnen worden. Op onze markt werken er momenteel 8% met deze merken. Tier 3: dit zijn merken die nog maar net bestaan en zich enkel richten op het produceren van manuele panelen.
Zonnepanelen brengen minder op wanneer het 30 graden is dan wanneer het 15 graden is. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in % per Pmax. Ze hebben een output warranty van 25 jaar tot 80 à 85 % (naargelang welk merk het is). Denk hierbij ook aan de degradatie. Degradatie is de jaarlijkse vermindering van de opbrengst van de panelen.
Gebruik ons formulier om uw kosten te bereken en krijg onmiddelijk een prijs!
Bereken uw prijs